APARTMAN VE SİTELERDE İLK YÖNETİMİN KURULMASI VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

APARTMAN VE SİTELERDE İLK YÖNETİMİN KURULMASI VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

İnşası henüz tamamlanmış ve kat maliklerinin yeni yeni ikamete başladıkları binalarda düzensizlik ve otorite eksikliği sorunu baş göstermektedir. Firmamıza gelen geri bildirimlerden ve danışmak için başvuranlardan bu şikayetleri sıkça duymaktayız. Peki bu düzensizliğe son vermek ve ilk yönetimi oluşturmak için ne yapmak gerekiyor, bu yazımızda sizlere bundan bahsedeceğiz.

 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu m. 34 gereğince sekiz veya daha fazla bağımsız bölüme sahip binalarda yönetici atanması zorunludur. Bu hükmün mefhum-u muhalifinden şunu anlamaktayız ki eğer binada (anagayrimenkul) sekiz bağımsız bölümden daha az sayıda bağımsız bölüm (dükkan ya da daire) bulunuyorsa yönetici atanması zorunlu değildir. Ancak bu binalarda da isteğe bağlı olarak yönetim oluşturulabilir, ki biz de oluşturulmasını ve mevcut işleyişin düzenli bir şekilde takip edilmesini önermekteyiz.

 

Yeni inşa edilmiş binalarda geçici yönetim oluşturulması da mümkündür. Bu geçici yönetim görevi genellikle binanın yüklenicisi (müteahhit) tarafından yerine getirilmektedir. Binadaki geçici yönetimin görev süresi dolduktan sonra artık kalıcı bir yönetici belirlenmeli ve mevzuat hükümleri gereğince yasal bir yönetim oluşturulmalıdır.

 

İlk Yönetim Oluşturulması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

Kat Mülkiyeti Kanunu m. 34’de yöneticinin kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanacağı (seçileceği) belirtilmektedir. Bu atamanın ya da seçimin yapılabilmesi için öncelikle usulüne uygun bir toplantı yapılmalı, sonrasında bu toplantıda bir yönetici belirlenmelidir. Toplantının yapılması ve yönetici atanması da dahil yapılacak diğer işlerin belirlenebilmesi için apartman için oluşturulacak bir karar defterine ihtiyaç duyulacaktır. Kırtasiyelerden temin edilebilecek bu karar defterinin usule uygun olabilmesi için her bir sayfası numaralandırılarak notere onaylatılmalı ve sonrasında tutanaklar yazılmalıdır. Noter onayı safhasında apartmana bir isim belirlenmişse bu isim belirtilerek onaya işletilmelidir.

 

Karar defteri temin edilip noterden onaylatıldıktan sonra yönetici seçimi ve yapılacak diğer işler için usulüne uygun bir toplantı çağrısı ile kat malikleri toplantıya davet edilmeli ve belirlenen günde toplantı yapılmalıdır. Toplantı yeter sayısı oluştuktan sonra yapılan toplantıda yönetime bina içerisinde aday yoksa dışarıdan bir kişi ya da heyet aday gösterilerek yeterli karar sayısı ile seçilmelidir. Turkuaz Yönetim firması olarak bizler de mevcut tecrübelerimiz ışığında yeni binalarda yapılması gereken resmi ve özel işlemleri ivedilikle yerine getirerek bir an önce kurulu bir düzenin oluşması için çaba göstermekteyiz.

 

Not: Yazımızda belirtmiş olduğumuz her bir işlem aslında bir takım teknik detaylara sahiptir ancak yazımızın konusu olmadığı için detaylara girilmemiş olup, ilgili prosedür için diğer makalelerimizi takip edebilirsiniz.


 

WhatsApp